گوسفند از حدود پنج هزار سال پیش اهلی شده تا انسان بتونه از گوشت، شیر، پوست و … اون برای تامین نیازهای روزانهاش بهرهمند بشه.
پرورش گوسفند با گذشت این همه سال همچنان انجام میشه چون گوسفند همیشه برای ما سودآور بوده و از طرفی یکی از دامهای مهم و اساسی برای تامین امنیت غذایی به حساب میاد.
زمان قدیم که دامداریها صنعتی نبودن مردم گوسفند رو توی آغلهای نزدیک محل زندگی خودشون نگهداری میکردن؛ نگهداری از گوسفند نزدیک فضای زندگی باعث میشد مردم بعد از کشتار از کیفیت گوشت مصرفی خودشون مطلع باشن.
الان مردم گوشت رو از فروشگاهها و قصابیها میخرن و تشخیص نر یا ماده بودن و پیر و جوان بودن دام برای مردم سخت شده، مگر اینکه گوشت بسته بندی لیبل دار بخرن.
ما در تعاونی 15 خرداد سعی کردیم اطلاعات مورد نیاز درباره جوان و سندار بودن و نر و ماده بودن گوشت گوسفند رو از طریق فروشگاه اینترنتی«گوشت خوب» به شما بدیم تا در زمان خرید گوشت از قصابیها بهتر بتونیم گوشت خوب رو تشخیص بدیم.
لاشه گوسفند از چند قسمت تشکیل شده؟
لاشه گوسفند از ماهیچه، سردست، ران، قلوگاه، راسته، پشت مازه، دنبه و … تشکیل شده. گوسفند توی کشتارگاه ذبح میشه. داخل کشتارگاه روی لاشه دام مهر تائیدیه سلامت اداره دامپزشکی زده میشه.
روی بخش ران گوسفند لیبلی نصب میشه که سلامت گوشت رو نشان میده و به نوعی اطلاعات دام روی لیبل ثبت شده و میشه گفت شناسنامه دام هست.
تفاوت گوشت گوسفند نر و ماده
نر یا ماده بودن گوشت گوسفند بر روی لیبل ثبت شده اما در صورتی که قطعه بندی بشه هیچ راهی برای تشخیص نر و ماده بودن گوشت گوسفند وجود نداره مگر اینکه بعد از بسته بندی، اطلاعات لازم روی لیبل بسته بندی درج بشه.
اگر گوشت بسته بندی نشده از قصابیها بخریم، شناخت گوشت نر از ماده خیلی سخت میشه. فقط از طریق پخت گوشت گوسفند میشه فهمید که گوشت خریداری شده نر بوده یا ماده. تشخیص ماده و نر بودن گوشت گوسفند بعد از قطعه بندی برای ما غیر ممکنه و فقط متخصصان حوزه گوشت با توجه به تجربههاشون میتونن این موضوع را تشخیص بدن.
گوشت گوسفند ماده در صورتی که زایمان داشته باشد خیلی دیر پزه؛ به گوشت گوسفند مادهای که زایمان نکرده و سنش زیر یک ساله «بره» گفته میشه و گوشت «بره» ماده خیلی لذیذ و زود پز هست.
خرید گوشت گوسفند ماده زایمان نکرده به صرفه نیست چون قیمت بالایی داره و قیمت اون با قیمت گوشت نر جوان تفاوت زیادی نداره؛ پس بهتره گوشت نر جوان بخریم که کیفیت بالایی هم داره. لاشه گوسفند بره نر یعنی گوسفند نر زیر یک سال حدود 26 کیلو هست.
تفاوت گوسفند سندار و جوان
کله پاچه گوسفند ملاک خوبی برای تشخیص سندار یا جوان بودن گوسفند هست؛ با نگاه کردن به دندان گوسفند میتونیم سنش رو تشخیص بدیم.
از روی وزن گوسفند هم میتونیم سن دار یا جوان بودن گوسفند رو تشخیص بدیم. هرچه وزن گوسفند بیشتر باشه نشان میده که دام سندار تره.
یه راه دیگه هم برای تشخیص سن گوسفند وجود دارد؛ برای اینکه بدونیم گوسفند سنداره یا نه، میتونیم به سر استخوان مفاصل نگاه کنیم، هر مفصل استخوان خارج از گوشت میتونه ملاک ارزیابی ما قرار بگیره؛ به این شکل که اگر رنگ سر استخوان صورتی و یا کبود کمرنگ باشه گوسفند جوانه و اگر زرد باشه، گوسفند پیر هست.
سن گوسفند از روی جگرش هم قابل تشخیص هست. اگر لبههای دور جگر تیز و یکدست باشه نشان از جوان بودن گوسفند داره و در صورتی که لبههای جگر برشدار باشه یعنی گوسفند پیر بوده. همچنین رنگ جگر گوسفند سندار تیره تر از رنگ جگر گوسفند جوانه.
بعد از قطعه بندی شدن گوشت تشخیص سندار و یا جوان بودن گوسفند برای ما سخته و اما از مدت زمان پخت و پز میشه فهمید که گوسفند پیر یا جوان هست، چون گوشت گوسفند سندار مثل گوشت گوسفند ماده خیلی دیر پزه. افراد با تجربه و متخصص سندار یا جوان بودن گوشت گوسفند میتونن تا حدودی تشخیص بدن مثل گوشت گوسفند نر و ماده.
شما با مراجعه به فروشگاه اینترنتی«گوشت خوب» میتونید گوشت مورد نیاز خودتون رو بعد از مطالعه اطلاعات گوشت خریداری کنید و با پیک رایگان درب منزل تحویل بگیرید.
همه گوشتهای ما از کشتار دام جوان به دست میان.