گوشت یه ماده غذایی پر مصرف توی انواع غذای ایرانی و خارجی هست که طرفداران زیادی هم داره؛ اما تا حالا شده از خودتون بپرسید که گوشت از چه مواد مغذی تشکیل شده؟ و چطور میشه گوشت خوب رو شناخت؟ میخوایم توی این مطلب به این سوالها جواب بدیم که شاید شما هم به اونا فکر کرده باشین.
اجزای بدون چربی گوشت قرمز شامل مواد موثر و مغذی از جمله پروتئین، ویتامین B12، نیاسین، ویتامین B6، آهن، روی و فسفر میشه؛ گوشت قرمز منبعی از چربیهای غیراشباع امگا 3 با زنجیره بلند، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک، سلنیوم و احتمالاً ویتامین D هست و کمی هم سدیم داره.
استانداردهای غذایی استرالیا مطرح کرده که گوشت قرمز فقط شامل غصله اسکلتی لاشه دام نمیشه بلکه مغز، قلب، کلیه، کبد، لوزالمعده، طحال هم به عنوان گوشت قرمز در نظر گرفته میشه.
توی 100 گرم گوشت قرمز خام حدود 20 تا 25 گرم پروتئین وجود داره؛ گوشت قرمز همه 9 اسید آمینه ضروری بدن (لیزین، ترئونین، متیونین، فنیل آلانین، تریپتوفان، لوسین، ایزولوسین، والین) رو داره و نیازهای بدن ما رو تامین میکنه.
گوشت انواع مختلفی داره که زمان خرید اون باید دقت لازم داشته باشیم؛ به خاطر اینکه خرید گوشت خوب راحت نیست و باید نشانههای گوشت خوب رو بشناسیم.
نکته اول برای خرید گوشت اینه که گوشت رو از مراکز معتبر بخریم؛ خرید گوشت از قصابیهایی که سابقه خوبی در عرضه گوشت دارن بهتر از خرید گوشت بسته بندی از فروشگاههای زنجیرهای هست.
برای خرید گوشت خوب سادهترین راه این هست که توی منطقه محل سکونت خودمون یه قصابی معتبر پیدا کنیم، چون قصابیها لاشههای کشتار روز رو عرضه میکنن به همین دلیل اطمینان از اینکه گوشت تازهای میخریم بیشتر هست.
یکی دیگه از نکاتی که زمان خرید گوشت خوب باید به اون توجه کنیم این موضوع هست که باید قسمتهای مختلف لاشه دام رو بشناسیم. هر قسمت از لاشه دام برای پخت یه غذای خاص مناسبتره مثلا گوشت قلوهگاه برای پخت کباب کوبیده و یا گوشت سردست برای پخت انواع خورشت مناسبه و همین موضوع باعث میشه تا غذای لذیذتری رو بتونیم بپزیم چون برخی از گوشتها برای چرخ کردن و بعضی از گوشتها برای پخت آهسته مناسبترند.
یکی از سریعترین راهها برای بررسی گوشت خوب و تازه، فشار دادن آرام گوشت با انگشت یا شست دست هست، اگه گوشت تازه باشه دوباره به حالت اولیه بر میگرده و در صورت کهنه بودن گوشت جای انگشت روی گوشت باقی میمونه و سریع به حالت اول بر نمیگرده.
یکی از نشانههای شناخت گوشت خوب و سالم رنگ اونه، اگه رنگ گوشتی که خرید کردین قرمز و صورتی باشه معمولا نشان میده که گوشت تازه هست و اما رنگ تیره و لبههای قهوهای گوشت نشان از کهنگی گوشت میده.
رنگ گوشت نباید صورتی کم رنگ و یا بنفش تیره باشه چون رنگ صورتی کمرنگ نشان از بیماری دام داره و رنگ تیره گوشت هم میتونه نشانه مردن حیوان با تب حاد قبل از ذبح باشه.
نشانه دیگهای که میتونیم گوشت خوب رو بشناسیم، بوی اونه؛ بوی تند فاسد شده گوشت به سوراخهای بینی حمله میکنه و برای ما خیلی زنندهاس و مصرف اون میتونه خیلی خطرناک باشه.
گوشت نباید لزج و چسبنده باشه، گوشت چسبنده نشان از فساد اون داره، گوشتِ سالم درخشنده هست و حالت چسبندگی نداره. یکی دیگه از نشانههای گوشت خوب، بافت سفت و محکم اونه.
چربی توی همه بخشهای گوشت وجود داره، اما گوشت خوب، گوشتی هست که چربی به صورت مساوی در همه بخشهای اون توزیع شده باشه. هرچی میزان چربی موجود توی گوشت کمتر باشه اون گوشت با کیفیتتره؛ زمان خرید گوشت باید دقت کنیم که گوشتی رو بخریم که سطح بیرونی اون مقدار کمی چربی داشته باشه.
توی این مطلب با روشهای شناخت گوشت خوب آشنا شدیم حالا در ادامه میخوایم بدونیم که زمان خرید گوشت به خصوص گوشت بسته بندی باید چه نکاتی رو رعایت کنیم.
اگه گوشت بسته بندی میخرید باید مراقب باشید که بسته بندی هیچگونه پارگی و سوراخی نداشته باشه و وجود مایع بیش از حد در بسته بندی میتونه نشانه عدم رعایت قوانین دما باشه.
زمان خرید گوشت بسته بندی باید تاریخ بسته بندی رو بررسی کنیم؛ همچنین باید گوشت بسته بندی رو بو کرده و مطمئن بشیم که گوشت لزج یا چسبنده نیست، بوی بد و لزج بودن گوشت نشان از رشد باکتری درون بسته بندی اون میده.
گوشت گرم رو باید نهایت دو ساعت بعد از خرید در دمای 0 تا 5 درجه سانتیگراد در یخچال و یا در دمای 15- درجه سانتیگراد درون فریزر نگهداری بشه.
مدت زمانی که میتونیم گوشت رو توی دمای اتاق نگهداری کنیم دو ساعته و بیشتر از این ساعت فساد در گوشت شروع میشه؛ گوشت خام رو باید دور از غذای پخته شده در یخچال نگهداری کنیم و بهره که گوشت خام آن در قفسه پایینی یخچال و زیر غذاهای پخته شده یا محصولات تازه نگهداری بشن.
در مقاله نوشته شده رنگ بنفش و کدر نشانگر نامرغوب بودن و فاسد بودن گوشت است همچنین صورتی کمرنگ بیماری دام. اینکه مرسوم است که رنگ تیره نشانگر پیر بودن دام و روشن نشانگر دام جوان است آیا صحیح است؟
رنگ طبیعی گوشت صورتی مایل به قرمز روشن است و رنگ گوشت باید رنگ طبیعی گوشت دام باشه
رنگ روشن طبیعی گوشت نباید تیره باشه
تغییر رنگ قرمز گوشت به سبز قهوه ای خاکستری علایم فساد گوشت و یا پیری دام و یا تنش هنگام ذبح هست
گوشت باید سفت و قوام خاص خود را داشته باشه و نباید لزجونرم باشه