تقریبا همه افراد در معرض ابتلا به کم خونی هستن؛ کم خونی میتونه دلایل مختلفی مثل عدم مصرف خوراکیهای دارای آهن، از دست دادن خون، کمبود ویتامین و … داشته باشه.
کم خونی یا «آنمی» به معنی کاهش تعداد سلولهای قرمز خون و یا کاهش سطح هموگلوبین خون محسوب میشه.
خستگی مفرط و ریزش مو نشانه از کم خونی داره
کم خونی در اثر فقر آهن در بدن اتفاق میافته و میتونه باعث بروز اختلال در عملکرد مغز، کاهش قدرت باروری، خستگی مفرط، ریزش مو، سر درد و سرگیجه، بیحالی و رنگ پریدگی، بیماری قلبی و … بشه.
کم خونی به چند دسته خفیف، متوسط، شدید و تهدید کننده زندگی تقسیم بندی میشه. در کم خونی خفیف هموگلوبین خون ۱۰ گرم در دسی لیتر(یک دهم لیتر) و حد پایین طبیعی در نظر گرفته شده.
در کم خونی متوسط، هموگلوبین خون بین ۸ تا ۱۰ گرم در دسی لیتر(یک دهم لیتر)، در کم خونی شدید هموگلوبین خون بین ۵/۶ تا ۸ گرم در دسی لیتر و در کم خونی تهدید کننده زندگی هموگلوبین کمتر از ۵/۶ گرم در دسی لیتر در نظر گرفته شده.
کم خونی بین کودکان هم وجود داره؛ بیشترین علت کم خونی در کودکان عدم علاقه اونا به خوردن گوشت و یا مواد غذایی سرشار از آهن هست.
بچههای مبتلا به کم خونی میل به خوردن خاک، یخ، نشاسته و … دارن. درمان نکردن کم خونی به رشد مغزی کودک آسیب میزنه.
کم خونی در مردان کشندهتر هست
کم خونی در بین زنان هم بیشتر از مردان رایج هست چون زنان به دلیل قاعدگی و زایمان بیشتر در معرض کم خونی قرار دارن، اما در مردان کم خونی کشندهتر میشه چراکه علائم نشان دهنده نداره و در نهایت با سرطان روده خودش رو نشون میده.
برای اینکه بتونیم کم خونی رو کنترل کنیم باید توی انتخاب مواد غذایی خودمون و عزیزانمون حساس باشیم به طور مثال یکسری مواد غذایی توی کم شدن جذب آهن تاثیر زیادی دارن، برای نمونه استفاده همزمان از مکملهای کلسیم و آهن اشتباهه، اما باید مصرف خوراکیهای دارای آهن زیاد رو افزایش بدیم.
شاید این سوال توی ذهن همه بیاد که چطور میتونیم کم خونی رو جبران کنیم؟
برای درمان کم خونی میتونیم با نظر پزشک از قرص آهن و مکملهای غذایی استفاده کنیم، اما بهترین راهکار خوردن گوشت قرمز هست چون علاوه بر آهن کلی ویتامین دیگه هم جذب بدن میشه.
گوشت قرمز غذایی سرشار از آهن
گوشت قرمز یه منبع عالی از آهن هست که در صورت استفاده به اندازه، از کم خونی پیشگیری میکنه.
افراد مبتلا به کم خونیهای حاد در کنار دستورات پزشکی باید از مقدار بیشتری گوشت استفاده کنن؛ برای جلوگیری از کم خونی، مصرف منابع غذایی غنی از آهن مثل گوشت قرمز، گوشت سفید و سبزیجات دارای آهن زیاد مثل اسفناج، کلم، چغندر، زیتون و… از اهمیت خاصی برخورداره.
گوشت قرمز و قسمتهای مختلف بدن گوسفند، گوساله، شتر و … از جمله جگر، مغز و قلب و … سرشار از آهن هستن؛ مثلا تو هر 100 گرم گوشت جگر گاو چیز حدود 6.5 میلی گرم آهن وجود داره.
میشه گفت گوشتهای ارگانیک مقدار بالایی آهن دارن و مس، سلنیوم و خیلی از مواد مغذی دیگه هم توی گوشت وجود داره که سیستم ایمنی بدن انسان رو تقویت میکنه.
آهن موجود تو گوشت به صورت هِمHeme) ) و غیر هِم(Non-Heme ) قابل جذب به بدن انسانهاست. آهن هِم ، به طور کلی در همه جای بدن توزیع میشه و به سرعت جذب میشه، در حالی که آهن غیر هِم، به صورت محدودترجذب بدن میشه.
اضافه کردن گوشت قرمز به یکی از وعدههای غذایی میتونه مقدار جذب آهن رو دو برابر کنه و این مقدار در بین غذاهای غیر گوشتی امکان پذیر نیست.
پیشتر در مقالهای با عنوان«خوردن چه میزان گوشت مجازه؟» در مورد میزان مصرف گوشت برای هر نفر در هفته نوشتیم و در مقالهای با عنوان«کودکان از چه سنی گوشت بخورند؟» مطرح کردیم که کودکان باید از چه سنی چه مقدار گوشت بخورند، شما میتونید با مطالعه این مقالهها اطلاعات مفید زیادی در مورد مصرف گوشت بخونید.
اگه بخوایم یه طور دیگه از اهمیت گوشت در بهبود کم خونی براتون توضیح بدیم، توی هر یک گرم گوشتی که به وعدههای غذاییتون اضافه میشه، به اندازه یک میلی گرم ویتامین c در بهینه سازی جذب آهن بدنتون تاثیر مستقیم میذاره.
پس مبتلایان به بیماری کم خونی حتما تو رژیم غذاییِ خودشون گوشت قرمز و سفید رو در نظر بگیرن.
فروشگاه اینترنتی«گوشت خوب» تامین کننده گوشت قرمز، برای دسترسی آسان به انواع گوشت راه اندازی شده و شما مشتریان گرامی میتونید گوشت مورد نیازتون رو به صورت آنلاین خریده کرده و رایگان درب منزل تحویل بگیرید.